Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4

Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4

Το Κρητικό Τμήμα

Το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Μεγάλων Αποστάσεων Ε4 αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα δίκτυα μονοπατιών στην Ευρώπη. Ξεκινώντας από την Ανδαλουσία, περνά από δέκα χώρες, πριν τελειώσει στην Κύπρο.

Με μήκος 10.000 μίλια, μπορεί να μην υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ολοκληρώνουν ολόκληρη τη διαδρομή, αλλά υπάρχουν μερικά εξαιρετικά τμήματα για εξερεύνηση. Ένα από τα καλύτερα τμήματα είναι αυτό που διασχίζει το νησί της Κρήτης, το οποίο φημίζεται για τις όμορφες παραλίες του, τα γραφικά χωριά και τους εκπληκτικούς ορεινούς όγκους.

Ε4 Παλαιόχωρα - Λισσός - Σούγια

Μια πραγματικά πανέμορφη διαδρομή μήκους περίπου 16 χιλιομέτρων στην οποία θα χρειαστείτε περίπου 5 με 6 ώρες για να την ολοκληρώσετε. Το μονοπάτι καθόλη την διαδρομή είναι καλά σηματοδοτημένο με τα κλασσικά μαύρα και κίτρινα σημάδια του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4.

Η διαδρομή διασχίζει τον αρχαιολογικό χώρο της Λισσού, στην οποία θα βρείτε και μια πηγή της οποίας το νερό είναι πόσιμο. Στο τέλος της διαδρομής και μετά το φαράγγι της Λισσού, το μονοπάτι καταλήγει στην όμορφη Σούγια. Η διαδρομή δεν είναι πολύ δύσκολη, θα χρειαστείτε όμως άφθονο νερό, σταθερά παπούτσια και προστασία από τον ήλιο.

Ε4 Ελαφονήσι - Παλαιόχωρα

Ίσως η πιο εντυπωσιακή διαδρομή του Ε4 στην Κρήτη είναι αυτή που συνδέει την λιμνοθάλασσα του Ελαφονησίου με την Παλαιόχωρα.

Η διαδρομή έχει μήκος 18 χιλιόμετρα και για να την ολοκληρώσετε θα χρειαστείτε 3 με 4 ώρες. Το τμήμα αυτό του μονοπατιού δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο και διέρχεται παραλιακά, οπότε θα μπορείτε να κάνετε στάσεις για να δροσιστείτε στα νερά του Λιβυκού Πελάγους. Ως αφετηρία μπορείτε να έχετε το Ελαφονήσι, όπου μετά το πρωινό σας μπάνιο θα κατευθυνθείτε ανατολικά προς την Παλαιόχωρα.

Εμείς θα σας προτείναμε να έχετε ως αφετηρία την Παλαιόχωρα, έτσι ώστε στο τέλος της διαδρομής να επιβραβευθείτε από τα γαλαζοπράσινα νερά της εξωτικής παραλίας του Ελαφονησίου ή της διπλανής παραλίας του κεδρόδασους.

Το Κρητικό Τμήμα

Το μονοπάτι μεγάλης απόστασης E4 περνά από την Κρήτη, όπου περνάει μερικά από τα πιο ειδυλλιακά τοπία της διαδρομής του. Το τμήμα έχει μήκος 320 χιλιόμετρα, ξεκινά δυτικά στο Καστέλι και καταλήγει στα ανατολικά στην Κάτω Ζάκρο, μια απόσταση που χρειάζεται περίπου 28 ημέρες για να το καλύψει κάποιος ολόκληρο.

Το μονοπάτι Ε4 διασχίζει το νησί της Κρήτης, όπου στην διαδρομή του περνά από μερικά από τα πιο ειδυλλιακά τοπία που μπορεί κάποιος να βρει σε όλο το μήκος του. Το τμήμα έχει μήκος 320 χιλιόμετρα και για να το διασχίσει κάποιος θα χρειαστεί περίπου 28 ημέρες. Η αφετηρία του βρίσκεται στο δυτικό άκρο του νησιού, στο Καστέλι και καταλήγει στην Κάτω Ζάκρο, όπου βρίσκεται στο ανατολικό άκρο. Η διαδρομή αυτή προσφέρει στους ορειβάτες την ευκαιρία να εξερευνήσουν μερικά από τα περισσότερο σαγηνευτικά τοπία του νησιού καθώς διασχίζει ορεινές και παράκτιες περιοχές του νησιού.

Η διαδρομή προσφέρει επιλογές παράκτιων ή ορεινών διαδρομών και κατευθύνεται σε μερικά από τα πιο όμορφα τοπία του νησιού. Το μονοπάτι κατευθύνεται νότια από το Καστέλι, μέσω του Ελαφονησίου, της Παλαιόχωρας και της Σούγιας. Το μονοπάτι τότε χωρίζεται. Η ορεινή διαδρομή κατευθύνεται εσωτερικά προς τα Λευκά Όρη και το Οροπέδιο του Ομαλού. Αυτή η ορεινή διαδρομή μπορεί να είναι δύσκολη, και υπάρχουν ορειβατικά καταφύγια στην πορεία για να ξεκουραστείτε και να αναζωογονηθείτε πριν συνεχίσετε.

Το παραλιακό μονοπάτι είναι πιο εύκολο, αλλά όχι λιγότερο όμορφο καθώς συνεχίζει κατά μήκος της νότιας ακτής των Χανίων. Από τη Σούγια διασχίζει την ακτή προς την Αγία Ρουμέλη, πριν κατευθυνθεί στο Λουτρό και στη Χώρα Σφακίων.

Τελικά, η παράκτια και η ορεινή διαδρομή διασταυρώνονται για λίγο τον Άγιο Κωνσταντίνο, προτού η ορεινή διαδρομή καταλήξει στον Ψηλορείτη, το υψηλότερο βουνό του νησιού, με κατεύθυνση προς το χωριό Ανώγεια. Πέρα από αυτό βρίσκεται το οροπέδιο Νίδας και το εκπληκτικό σπήλαιο του Δία. Εδώ, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, γεννήθηκε ο θεός Δίας και στη συνέχεια παρέμεινε κρυμμένος από τη μητέρα του για να μην τον φάει ο πατέρας του, όπως συνέβη σε όλα τα αδέλφια του!

Κατεβαίνοντας από τη Νίδα, η διαδρομή κατευθύνεται μέσω του φαραγγιού του Ρούβα, προς το ορεινό χωριό Ζαρός στην περιοχή του Ηρακλείου. Αυτή η περιοχή έχει πλούσια ιστορία, με μοναστήρια, παλιούς μύλους και αρχαία αξιοθέατα. Από τις Αρχάνες, η διαδρομή περνά μέσα από μια πλούσια γεωργική περιοχή, διασχίζοντας το οροπέδιο Λασιθίου. Το όρος Δίκτη βρίσκεται στην συνέχεια της διαδρομής, κοντά στο αντίστοιχο σπήλαιο και διασχίζει τα βουνά στο δάσος Σελεκάνο πριν φτάσει στην Άνω Ζάκρο και το φαράγγι της Ζάκρου. Αυτό το εκπληκτικό φαράγγι είναι γνωστό τοπικά ως «Το Φαράγγι των Νεκρών».

Τέλος, η διαδρομή καταλήγει στην Κάτω Ζάκρο, ένα υπέροχο παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της Κρήτης. Εδώ μπορείτε επιτέλους να σηκώσετε τα πόδια σας, να χαλαρώσετε στην παραλία και να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας για να ανακάμψετε από όλη αυτή την προσπάθεια.

Ένα επικό μονοπάτι

Με τα μεταβαλλόμενα τοπία, τα δύσκολα βουνά, την ιστορία και τους αρχαίους μύθους, το E4 Ορειβατικό Μονοπάτι που διασχίζει την Κρήτη είναι μια πραγματικά επική περιπέτεια. Αντιμετωπίζεται καλύτερα με την συνοδεία ειδικού οδηγού, είναι όμως ένας περίπατος που θα σας προκαλέσει, θα σας εμπνεύσει και θα σας αναζωογονήσει. Η ολοκλήρωση της διαδρομής είναι ένα πραγματικό επίτευγμα και σας δίνει μια μοναδική εικόνα για αυτό το συναρπαστικό νησί, τα διαφορετικά τοπία και την πλούσια ιστορία του.